Továbbra sincs információ a visszatérítendő támogatások részleteiről

By 2016-10-13Blog

A társadalmi egyeztetésre megjelent Pályázati Felhívások egy részében már nemcsak a vissza nem térítendő támogatásokkal találkozhatunk, hanem a kedvezményes kamatozású hitelekkel is. Hogy pontosan mit lehet tudni a hitel feltételeiről, azt még az MFB Pontok sem tudják. Már a Felhívások tervezeteinek megjelenésekor felkerestük mind a 4 MFB Pont partnert, de volt olyan bank, akit mi tájékoztattunk erről a lehetőségről. A mai nap ismételten felhívtuk az illetékes partnereket, de újabb, frissebb információhoz nem jutottunk. Várhatóan október végén, november elején tudnak bővebb tájékoztatást adni. Ezzel csak az a gond, hogy a tervezet szerint van olyan pályázat, amit már november 2-tól be lehet nyújtani.  A fő probléma tehát az, hogy a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön együttesen, közös támogatási kérelem benyújtásával igényelhető. Így lehetetlen beadni a pályázatokat, hiszen a kölcsön igénybevételének a feltételeiről még maguk az illetékesen sem tudnak bővebb információt adni.

Amit a Felhívások tervezete alapján ismert:

  • Kamat: 2% / év
  • Kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj: Nem kerül felszámításra.
  • Késedelmi kamat: A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:48 §-ában meghatározott mértékű késedelmi kamat
  • A Végső Kedvezményezett által kezdeményezett szerződésmódosítás díja: Fennálló Kölcsönösszeg 1,5%-a, de minimum 50.000 Ft
  • Egyéb költségek: A hitelkérelem bírálatával, a Kölcsönszerződés megkötésével és az MFB Zrt. által kezdeményezett módosításával, valamint a Kölcsön folyósításával összefüggésben nem számítható fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet (pl. értékbecslői-, közjegyzői díj, stb.). A Végső Kedvezményezett által kezdeményezett szerződésmódosítás díja, valamint a követelésbehajtás költségei felszámíthatók. A Kölcsön a Végső Kedvezményezett által bármikor előtörleszthető anélkül, hogy az a Kölcsön kondícióinak romlását, vagy terheinek, költségeinek növekedését eredményezné.
  • A kölcsön futamideje: A Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év, amely az esetleges türelmi és rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.
  • Rendelkezésre tartási idő: A projekt fizikai befejezésétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több, mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 24 hónap.
  • Türelmi idő: A rendelkezésre tartás végétől számított max. 12 hónap, de max. a szerződéskötéstől számított 24 hónap utolsó napja.

Várjuk türelemmel a további feltételeket, tudnivalókat!

Leave a Reply